10-12-2021

Vier tips voor energiebesparing op kantoor

Vanaf 1 januari 2023 moet ieder kantoorpand minimaal energielabel C of hoger hebben. Op deze manier wordt er minder CO2 uitgestoten. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van de eigenaar van het pand. De energierekening wordt namelijk een stuk lager. Op welke manier kun je het kantoorpand verduurzamen? 

1. Zorg dat het pand goed geïsoleerd is

Veel bedrijfspanden zijn niet of nauwelijks geïsoleerd. En dat is zonde, want een goede isolatie houdt de kou buiten en de warmte binnen. Hierdoor hoef je minder te stoken om het pand aangenaam te houden. Als je het pand isoleert dan bespaar je direct op de energiekosten. De investering verdient zich in gemiddeld vier jaar terug. Er zijn verschillende isolatiemaatregelen mogelijk. De meest effectieve maatregelen zijn vloerisolatie, spouwmuurisolatie en dakisolatie. Met deze maatregelen haal je het hoogste rendement. Je kunt uitgaan van een rendement van 7 tot 12 procent op de investering. 

2. Plaats ledverlichting

Als je nog geen ledverlichting in het kantoorpand hebt, dan is het raadzaam om de traditionele verlichting te vervangen voor ledverlichting. Ledverlichting is een relatief goedkope maatregel dat zorgt voor een flinke energiebesparing. ledlampen staan bekend om hun lage energieverbruik, waardoor je al snel 50 procent bespaart op de energiekosten. Dit is natuurlijk ook weer beter voor het milieu. Je kunt nog wat extra geld besparen door via een energievergelijker op zoek te gaan naar een energieleverancier van goedkope energie. In kantorenpanden kiest men meestal voor 3000K. Dit is een warme witte kleur. Goed en voldoende licht in een kantoorruimte zorgt voor een beter concentratievermogen en is bevorderlijk voor de gezondheid. Dit is dan ook een goed argument om te kiezen voor ledverlichting.


3. Maak gebruik van financiële regelingen


Om ondernemers te stimuleren om te verduurzamen, heeft de overheid een aantal verschillende financiële en fiscale regelingen waar je gebruik van kunt maken. Bijvoorbeeld de Energie-investeringsaftrek (EIA). Hiermee mag je een deel van de kosten van het energieadvies en de energiebesparende maatregelen aftrekken van jouw fiscale winst. Ook kun je een beroep doen op de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Hiermee krijg je een deel van de kosten vergoed van energiebesparende apparaten, zoals bijvoorbeeld een zonneboiler of een warmtepomp. De Subsidieregeling verduurzaming mkb is ook een interessante regeling. Hiermee kun je een energieadviseur inhuren en krijg je ook ondersteuning bij de uitvoering van de energiebesparende maatregelen.

4. Plaats zonnepanelen op het dak


In Nederland zijn er nog heel veel bedrijfspanden waar geen zonnepanelen liggen. Dat geldt voor maar liefst 90 procent van de potentieel geschikte daken met een oppervlakte van 1.000 vierkante meter. Wanneer er op minimaal 50 procent van deze bedrijfspanden zonnepanelen worden geplaatst, dan kunnen alle huishoudens in Nederland van duurzame energie worden voorzien. Door zonnepanelen op het dak te plaatsen, verlaag je niet alleen de energierekening. Het pand wordt ook meer waard én het energielabel wordt hoger.


Naar het overzicht