11-08-2020

De duurzaamheid van bedrijfspand en werknemer

Ook bedrijven gaan graag mee met hun tijd en in deze eeuw betekent dat vooral dat duurzaamheid hoog op de agenda staat. En hoe zit het met de duurzaamheid van je personeel? Hun geestelijke gezondheid is een groot goed en wie zich meer op zijn gemak voelt, presteert beter.


Verduurzaming bedrijfspand


Wat het milieu betreft nemen veel bedrijven de juiste maatregelen. Steeds vaker stappen ze over op groene energie, scheiden nu ook het plastic afval en moedigen werknemers aan op de fiets te komen. Allemaal voor een beter milieu, en dat is te prijzen gezien de kosten die dat dikwijls met zich meebrengt. Zonnepanelen kopen is bijvoorbeeld niet zomaar een investering, maar wel een waarbij je direct resultaat ziet.


Duurzaamheid en het personeel


Het proberen te voorkomen van stressgerelateerde klachten is een soort streven naar duurzaamheid, maar dan die van de geestelijke gezondheid van je personeel. Men kan de werkdruk proberen te verlagen, maar daar is doorgaans weinig speelruimte in. Die berg werk ligt er nou eenmaal. Klanten en hun deadlines hebben helaas nog steeds bijzonder weinig boodschap aan de persoonlijke sores van een medewerker, waardoor productie vertraagd wordt of bepaalde stukken niet op tijd aangeleverd worden.

 
Thuiswerken


Een flexibele houding ten opzichte van thuiswerken zorgt voor betere prestaties, zo is al meermaals bewezen. De werknemer deelt zijn eigen tijd in en zal soms misschien een wasje draaien 'in de baas z'n tijd', maar per saldo levert een werknemer meer en beter werk af. Omdat er minder afleiding is. De werknemer kent zijn huis, kan de planten op de vensterbank wel uittekenen. Op de werkvloer willen alle collega's hun ei kwijt. Dat levert doorgaans veel prikkels op.

 
Liever geen thuiswerkers? Maak dan de werkplek aantrekkelijk


Er zijn werkgevers die hun team toch liever de hele week bij elkaar hebben, dat is hun goed recht. Maar zij kunnen de werkvloer een stuk aantrekkelijker maken. Een voetbaltafel, een pingpongtafel, dat soort dingen zorgt voor de broodnodige ontspanning. Het belangrijkste is dat werknemers minimaal een uur lunchpauze nemen, het liefst op een (dak)terras of in de bedrijfstuin. Na de lunch moet er sowieso even uitgewaaid worden. Zet eens een picknicktafel buiten, daar is meestal genoeg ruimte voor. Binnen de kortste keren kun je er een paar bij kopen omdat eigenlijk iedereen liever buiten luncht. Verbied sowieso je werknemers achter hun computer hun boterhammen naar binnen te proppen. Het is een raar gezicht en er moet trouwens elk uur even afstand worden genomen van de schermen. Met een aantrekkelijke werkplek heb je een betere sfeer, en een betere sfeer zorgt voor betere prestaties - niet andersom.


Naar het overzicht