04-06-2020

Bedrijfspand huren of kopen: welke keuze maak je?

Voordelen bedrijfspand huren


De financiële situatie van een onderneming kan grillig verlopen. Het ene moment lopen de zaken goed, maar het andere moment zal het wat tegenzitten. Juist op dit soort momenten geeft het huren van een bedrijfspand de nodige flexibiliteit. Het is in slechte tijden gemakkelijker om weer uit het pand te trekken, zonder dat je gebonden bent aan de last van bepaalde risico's en kosten die je met een gekocht bedrijfspand hebt. Groeit je bedrijf snel en heb je een groter pand nodig? Je bent niet gebonden aan het pand. Je kunt de huur opzeggen - binnen de afgesproken opzegtermijn - en in een groter pand trekken. Het is de verantwoording van de verhuurder om nieuwe huurders te zoeken. Mankeert er iets aan het pand of raakt het pand beschadigd na een storm? Je hoeft hier geen potje voor te reserveren. Grote onderhoudskosten en de verzekering van het pand komen in principe ten laste van de verhuurder.

Nadelen bedrijfspand huren

Een nadeel van het huren van een bedrijfspand is dat het pand je in financieel opzicht niets zal opleveren. Stijgt de waarde van het pand, dan profiteer jij daar niet van, maar de verhuurder. Voor veel bedrijven is een eigen bedrijfspand een onderdeel van de opbouw van het eigen vermogen. Als huurder moet je andere manieren vinden om je eigen vermogen op te bouwen. Verder mag je maar beperkt het pand aanpassen aan je eigen wensen. Wijzigingen aan het pand vereisen toestemming van de verhuurder en in veel gevallen moet je wijzigingen herstellen wanneer je het pand verlaat. Een ander nadeel is dat de verhuurder jaarlijks een huurverhoging mag doorvoeren.

Voordelen bedrijfspand kopen

Bij het kopen van een pand zal je meestal een hypotheek afsluiten. Maar na elke aflossing van de hypotheek wordt het pand een stukje meer van jou. Zo bouw je heel geleidelijk eigen vermogen op. Na verkoop van het pand is de kans groot dat de waarde is gestegen en dat je winst kan pakken op de overwaarde. Verder geeft een aangekocht bedrijfspand je veel vrijheid. Je mag verbouwen en inrichten zoals jij dat wenst en je hoeft aan niemand verantwoording af te leggen. Hooguit moet je bij de gemeente een vergunning aanvragen.

Nadelen bedrijfspand kopen

Je dient wel een voorziening te treffen voor onverwachte kosten aan je pand. Als eigenaar ben jij daar verantwoordelijk voor. Ook onderhoud, verzekering en belasting voor het pand komen allemaal ten laste van jou als eigenaar. De wereld van de bedrijfsvastgoed kent niet alleen maar groei. Tijdens de laatste crisis heeft deze bedrijfstak zware klappen gekregen en zijn bedrijfspanden flink in waarde gedaald. Dit is een risico dat altijd aanwezig is. Daardoor kan het lastig zijn om juist in deze tijden je bedrijfspand van de hand te doen.


Naar het overzicht