Een energielabel voor uw bedrijfspand
Als pandeigenaar ben je genoodzaakt een energielabel aan te leveren bij verkoop of verhuur van uw bedrijfspand. Dit is sinds enkele jaren verplicht en kan soms fikse boetes opleveren voor het niet tijdig aanleveren van het energielabel. Boetes voor het niet kunnen overhandigen van een energielabel bij verkoop of verhuur kunnen oplopen tot wel €20.250,-. Dergelijke boetes voor het niet bezitten van een energielabel bij overdracht zijn al uitgedeeld door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) .
Investeren in energiebesparing
Al jaren wordt gesproken over het investeren in energiezuinige materialen en voorziening voor een bedrijfspand. De komende jaren wordt dit nog belangrijker, daar er voor 2023 voor sommige bedrijfsvastgoedeigenaren een grote verandering plaats moet vinden. Kantoorpanden die voor 2023 niet het “energielabel C” hebben, mogen dan zelfs niet meer worden gebruikt. Deze wetswijziging is een voorbereiding naar een energieneutrale samenleving (voor kantoren en woningen) per 2050. Voor sommige energiebesparende maatregelen zijn subsidies aan te vragen, waardoor de terugverdientijd behoorlijk kan worden gereduceerd.
Het aanvragen van een energielabel
Een energielabel voor uw bedrijfspand aanvragen kan soms een lastige klus zijn. Er zijn namelijk veel verschillende aanbieders met diverse voorwaarden en prijsopgaven. Het vergelijken van aanbieders kan onnodig veel tijd kosten en wellicht betaal je uiteindelijk meer dan vooraf ingecalculeerd.
Het aanvragen werkt verder eenvoudig:
1. Je kiest één van de gecertificeerde aanbieders waarvan je een offerte hebt ontvangen.
2. Er wordt een afspraak op locatie ingepland met een inspecteur (vaak al binnen een week)
3. De inspecteur komt op locatie en meet de energieprestaties op
4. De inspecteur werkt dit vervolgens uit en meld dit af bij de RVO, waarna het energielabel is geregistreerd voor je bedrijfspand.
5. Je krijgt vervolgens het rapport met energielabel en enkele verbeterpunten aangeleverd.
Uitzonderingen op de regel
Er zijn enkele uitzonderingen waarbij het niet verplicht is om een energielabel aan te vragen. Dit is bijvoorbeeld bij:
-Vrijstaande gebouwen tot 50m2
-Bedrijfspanden die bedoeld zijn voor opslag of bewerking (fabriekshallen, loods)
-Tijdelijke bouwwerken (noodwinkels, noodlokalen, bouwketen)
Ook bijvoorbeeld recreatiewoningen die minder dan 4 maanden bezet zijn en gebouwen die geen energie gebruiken hebben geen verplicht.