12-10-2018

Duurzame investeringen in je bedrijfspand

Veel ondernemers willen hun bedrijfspand duurzamer maken. Maar ze zien op tegen de kosten of denken dat het veel rompslomp geeft. Dat valt enorm mee. De meeste duurzame investeringen verdien je terug doordat je energierekeningen een stuk lager zijn. En verduurzaming van je bedrijfspand betekent niet automatisch allerlei ingrijpende verbouwingen. Met een paar eenvoudige aanpassingen bespaar jij voortaan kosten én het milieu.

Investeer in verlichting

Zeker als je je bedrijfspand huurt, laat je natuurlijk geen dure bouwtechnische aanpassingen doen. Maar door bewuster met verlichting om te gaan, zet je al een eerste stap richting een duurzamer pand. Vervang oude lampen door energiezuinige ledlampen. En gebruik bewegingssensoren voor ruimtes die niet de hele dag verlicht hoeven te zijn, zoals wc’s, de kantine en gangen. Natuurlijk licht is nog duurzamer. In een donkere werkruimte kan een extra (dak)raam veel schelen. Dit zijn kleine investeringen die een groot verschil maken. Want als huurder betaal jij de kosten van al die brandende lampen. En hoe lager die zijn, hoe beter.

Werkplekken

Laptops zijn een stuk energiezuiniger dan pc’s. Houd daar dus rekening mee als de computers aan vervanging toe zijn en ga voor laptops. Verder moeten werkplekken natuurlijk aangenaam warm zijn. De cv-ketel vervangen door een warmtepomp is geen grote investering, maar spaart het milieu én geld. Staan er in je bedrijfspand of winkel koel- of vrieskasten? Vervang dan wat eerder de deurrubbers als ze versleten zijn. Anders nemen deze apparaten extra stroom. De rubbers op tijd vervangen kost niet veel, maar is een stuk duurzamer.

Geld lenen voor duurzame investeringen

Ben je eigenaar van je bedrijfspand? Dan is het wel interessant om grotere investeringen te doen. Kijk eens kritisch naar de isolatie van ramen, vloeren en muren. Ook kiezen steeds meer ondernemers voor zonnepanelen. Bij veel gemeenten kun je subsidie aanvragen voor het installeren van zonnepanelen. Kom je toch nog geld tekort? Geld lenen om je pand te verduurzamen is natuurlijk ook mogelijk. Bedenk dat je de investeringen er uiteindelijk wel uithaalt door de lagere energierekeningen. Het is slim om eventuele aanpassingen aan je bedrijfspand, zoals extra isolatie, te doen tijdens ander onderhoud. Is de dakbedekking bijvoorbeeld aan vernieuwing toe? Dat is een goed moment om zonnepanelen te laten plaatsen. Dan vallen de kosten van de investering wat lager uit. Vind je het lastig om in te schatten wat nodig is en wat de kosten van duurzame investeringen zijn? Gespecialiseerde bedrijven kunnen een adviesrapport voor je maken.

Duurzame stroom

Denk jij ook dat groene stroom duurder is dan grijze? Dat is meestal niet zo. Door over te stappen ben je als onderneming zonder enige investering meteen een stuk duurzamer bezig. En je bespaart misschien nog geld ook. Het is altijd een goed idee om je energiecontract af en toe eens nauwkeurig te bekijken. Misschien kom je erachter dat groene stroom voordeliger is voor jouw bedrijf. Op een onafhankelijke vergelijkingssite kun je goed de prijsverschillen zien tussen de verschillende aanbieders en soorten energie.


Naar het overzicht