Op zoek naar een passend energiecontract voor uw bedrijfspand?
Als u een bedrijfspand huurt of koopt, zijn er een aantal praktische zaken die geregeld moeten worden. Een energiecontract is bijvoorbeeld niet geheel onbelangrijk. Veel energieleveranciers bieden zakelijke energiecontracten aan. Wij vertellen u waar u rekening mee moet houden bij de keuze voor een zakelijk energiecontract voor uw bedrijfspand.
Type stroom- en gasaansluiting
Allereerst is het belangrijk om te weten wat voor stroomaansluiting u heeft. Deze moet u namelijk opgeven bij het afsluiten van een zakelijk energiecontract. De grootte van de aansluiting kunt u terugvinden op het energiecontract. Is dit het eerste energiecontract, dan kunt u bij de netbeheerder navragen wat voor type stroomaansluiting u heeft. Het type aansluiting geeft aan hoe hoog de stroomsterkte is en wordt gemeten in ampère. Hoe sterk de stroomaansluiting moet zijn, is afhankelijk van het aantal elektrische apparaten dat op hetzelfde moment is aangesloten en het verbruik hiervan. De laagste stroomaansluiting is 3*25A, dit loopt bij zakelijke energie op tot 3*80A. Heeft u een stroomaansluiting van groter dan 3*80A, dan bent u een grootverbruiker en kan de sterkte oplopen tot 3*225A.
De meest voorkomende typen gasmeters zijn G6, G10, G16 en G25. Hoe groter de gasmeter is, hoe meer m³ er per uur kan worden doorgelaten. Voor gas bent u een grootverbruiker als u een type gasmeter heeft van G25 of groter. U kunt op uw gasmeter zien welk type gasmeter u heeft.
Groot- of kleinverbruiker
Als u een kleinverbruiker bent, kunt u een ‘gewoon’ zakelijk energiecontract afsluiten. Bent u een grootverbruiker, dan heeft u een grootzakelijk energiecontract nodig. Dit is een energiecontract op maat. U kunt hiervoor een offerte aanvragen bij energieleveranciers. Bij een grootzakelijk energiecontract betaalt u de kosten voor regionaal netbeheer via de netbeheerder, bij een normaal zakelijk energiecontract betaalt u deze kosten via de energieleverancier. Een ander verschil is dat u bij een grootzakelijk contract gefactureerd wordt voor het werkelijke verbruik, terwijl u bij een normaal zakelijk contract een voorschotbedrag betaalt (net zoals bij een particulier energiecontract). In het laatste geval wordt dit bedrag op de jaarrekening verrekend met het daadwerkelijke verbruik, waardoor u eventueel geld moet bijbetalen of geld terugkrijgt.
Vaste of variabele tarieven
Bij het afsluiten van een energiecontract kunt u kiezen voor vaste of variabele tarieven. Vaste tarieven veranderen niet tijdens de contractperiode. Variabele tarieven wijzigen elk halfjaar: op 1 juli en op 1 januari. De tarieven kunnen dan stijgen of dalen. Vaste contracten hebben over het algemeen lagere tarieven en zijn dus vaak het voordeligst.
Looptijd contract
Het lijkt wellicht gemakkelijk om direct voor een aantal jaar een energiecontract af te sluiten, zodat u er verder niet meer naar om hoeft te kijken. Bovendien maken energieleveranciers vaak veel reclame met langdurige energiecontracten. Toch bent u het voordeligst uit als u voor een 1-jarig energiecontract kiest. Bij een langdurig energiecontract loopt u het risico dat u een opzegvergoeding moet betalen als u het contract voortijdig verbreekt. Daarnaast kunt u door elk jaar te wisselen van energieleverancier jaarlijks gebruikmaken van de laagste tarieven en van de welkomstkortingen die worden aangeboden aan nieuwe klanten.
Voordeligste contract
Er zijn grote prijsverschillen tussen de energiecontracten die worden aangeboden. Daarom is het verstandig om verschillende energiecontracten met elkaar te vergelijken. Dit kan met behulp van een vergelijkingswebsite. Nog een voordeel: omdat energieleveranciers met elkaar willen concurreren op vergelijkingssites, vindt u hier soms zelfs goedkopere energiecontracten dan bij de leveranciers zelf.