27-07-2023

Duurzaamheid voor je bedrijf: zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een makkelijke manier om als bedrijf bij te dragen aan het opwekken van groene energie. Het is duurzaam en draagt bij aan de milieuvriendelijkheid van de organisatie. Zonnepanelen leveren de meeste energie op wanneer deze in zuidelijke richting zijn geplaatst, maar voor bedrijfspanden met platte daken is oost-west montage de beste optie. In dit artikel vertellen we je waarom dit het geval is en hoe jouw bedrijf binnen de kortste keren de energie-opwekkers op het dak heeft liggen. Daarnaast beantwoorden we de vraag “Zonnepanelen plat dak montage: hoe werkt het?” Lees snel verder. 

Oost-west opstelling?

Oost-west opstelling van zonnepanelen wordt met de jaren populairder bij eigenaren van bedrijfspanden die op zoek zijn naar een manier om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en bij te dragen aan duurzaamheid. Bij de montage worden de zonnepanelen gedeeltelijk geplaatst in de richting van het oosten en gedeeltelijk in de richting van het westen. Door de zonnepanelen op deze manier op het dak te plaatsen, profiteert het energiesysteem niet enkel van de ochtendzon, maar ook van de avondzon. Dit zorgt voor een gelijkmatig én langer vermogensbereik over de hele dag. Dit is het grootste voordeel van de oost-west opstelling ten opzichte van de traditionele opstelling. 

De voordelen

Naast het eerst genoemde voordeel is de oost-west montage ook ideaal voor bedrijfspanden met een beperkt dakoppervlak. Zonnepanelen in de oost-west opstelling besparen veel meer ruimte dan in de traditionele opstelling, waarin de zonnepanelen naar het zuiden staan gericht. Wanneer zonnepanelen naar het zuiden staan gericht is er veel ruimte tussen de verschillende rijen panelen om te voorkomen dat ze in elkaars schaduw komen te staan. Het is zonde om zoveel loze ruimte te hebben. Door de zonnepanelen in een oost-west opstelling te plaatsen, kunnen twee rijen direct tegen elkaar aan worden gezet zonder dat er schaduw ontstaat. Dit resulteert in een hogere energieopbrengst voor je organisatie.

Montagesystemen

Solar installateurs maken gebruik van een montagesysteem om zonnepanelen te installeren, zoals bijvoorbeeld die van Blubase, montagesysteem voor zonnepanelen. Een montagesysteem is ontworpen om de installatie van zonnepanelen een gemakkelijke klus te maken. Het systeem heeft een slimme rotatiekoppeling waarmee de profielen aan elkaar worden gekoppeld. Op deze manier wordt de montage dus een stuk simpeler, sneller en betrouwbaarder gemaakt.

De oost-west opstelling biedt een erg slimme oplossing voor bedrijfseigenaren met kantoren of bedrijfspanden met een plat dak. Deze opstelling zorgt voor een consistentie in energieopbrengst. Met de hulp van een professionele solar installateur liggen de zonnepanelen al snel op het dak en draag je als bedrijf bij aan de duurzaamheid.


Naar het overzicht