23-06-2023

Het belang van de juiste lucht- en klimaattechniek in bedrijfspanden

De afgelopen jaren hebben laten zien hoe belangrijk het gebruik van kwalitatief goede en moderne lucht- en klimaattechniek is binnen bedrijfspanden. Zonder lucht- en klimaattechniek is de kans op een snelle verspreiding van virussen en bijvoorbeeld bacteriën groot. Daarbij maakt dit het voor werknemers lastiger om zich langdurig te concentreren op hun werkzaamheden; de concentratie zuurstof in de lucht zal snel afnemen bij een ondermaatse lucht- en klimaattechniek. Hier komt een nieuwe uitdaging bij: een actieve koeling van ruimtes binnen een bedrijfspand. De Europese zomers worden steeds warmer, waarmee het belang van airconditioning binnen bedrijfspanden toeneemt. Over het algemeen geldt dat alle soorten airconditioning voor thuis ongeschikt zijn voor bedrijfspanden; hier wil men een vaste en krachtige airco kunnen gebruiken. Modellen voor thuis zijn vaak specifiek bedoeld voor relatief kleine ruimtes (tot zo’n dertig vierkante meter).

Gebruik van een vaste airco binnen bedrijfspanden

Zoals de naam al doet vermoeden wordt een vaste airco aan de wand gemonteerd en voorzien van zowel een binnen- als buitenunit. Tot hier valt de vaste airco voor bedrijfspanden te vergelijken met een split unit airco voor thuis; ook een split unit airco bestaat uit een losse binnen- en buitenunit. Evenals dat dit model niet verplaatst kan worden. Een vaste airco voor bedrijven is bedoeld voor het koelen van grote ruimtes. De huidige kantoorinrichting maakt dit noodzakelijk; er wordt niet langer gewerkt met losse werkkamers, de kantoortuin is de nieuwe trend.

Keuze uit verschillende soorten vaste airco’s

Bedrijven die een investering in een vaste airco voor hun bedrijfspand overwegen, hebben de keuze uit verschillende modellen. Onderscheid wordt gemaakt tussen wand airconditioning, een cassette airco, een plafond airco, een satelliet airco en een VRF airco. Welke van deze systemen het meest geschikt is voor het bedrijfspand is van verschillende factoren afhankelijk. Een specialist op het gebied van airco’s kan hierover adviseren.

Voldoende zuurstof binnen een bedrijfspand

Als werkgever wil je zorgen voor een optimaal werkklimaat binnen een bedrijfspand. Een goede concentratie helpt medewerkers hun werk op tijd af te krijgen, wat een positief effect heeft op de bedrijfsresultaten. Laat de bestaande lucht- en klimaattechniek binnen het bedrijfspand regelmatig controleren door een organisatie gespecialiseerd in deze systemen. Zij kunnen gericht advies geven over mogelijke verbeteringen in het bestaande systeem. Naast het werkklimaat speelt ook duurzaamheid een belangrijke factor. Kijk bijvoorbeeld eens naar de combinatie van zo’n systeem met zonnepanelen op het dak van het bedrijfspand.


Naar het overzicht