24-03-2023

Slim omgaan met de beschikbare ruimte in magazijnen

Slim omgaan met de beschikbare ruimte in magazijnen

Voor ondernemers kan het een uitdaging zijn, slim om te gaan met de beschikbare ruimte binnen hun (gehuurde) bedrijfsvastgoed. Zeker in grote magazijnen wil men deze ruimte zo efficiënt mogelijk gebruiken, om onnodige kosten te voorkomen. De efficiëntie zit in deze bedrijfsruimtes vaak in het optimaal benutten van de hoogte ervan. Kies bijvoorbeeld voor palletstellingen van zo’n 4 tot 4,5 meter hoog. Op deze manier kan er veel meer gestald worden op dezelfde vierkante meter binnen het magazijn. Ondernemers die voornamelijk losse producten in een magazijn opslaan, kunnen kiezen voor het gebruik van klassieke stellingen. Verschil tussen deze stellingen en de palletstelling zit in de bodem, waarover een regulier model vaak beschikt.

Aan de slag met het inrichten van een magazijn

Bij het gebruik van (pallet)stellingen in een groot magazijn zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Let niet alleen op de hoogte van de stellingen, maar kijk ook naar het maximaal draagvermogen ervan. Je wilt voorkomen dat slechts een deel van de beschikbare ruimte in de palletstellingen gebruikt kan worden, doordat dit maximaal draagvermogen al na twee of drie pallets bereikt is. Vaak worden palletstellingen opgebouwd vanuit een basissectie, welke vervolgens uit te breiden is met losse aanbouwsecties. Maak vooraf een schets om te kunnen bepalen, welk aantal (pallet)stellingen je voor jouw magazijn nodig hebt.

Houd rekening met de benodigde ruimte voor heftrucks

In een magazijn, zeker wanneer hier voornamelijk pallets opgeslagen liggen, maakt men veelvuldig gebruik van heftrucks. Je wilt pallets snel vanuit de palletstellingen naar een laad- en losplaats kunnen rijden. Het is om deze reden belangrijk bij het indelen van het bedrijfsvastgoed rekening te houden met de benodigde ruimte voor het soepel kunnen gebruiken van deze vorkheftrucks. Deze vorkheftrucks spelen overigens ook een rol bij het bepalen van de hoogte van een palletstelling. De pallets moeten met de vorkheftruck op de bovenste laag van zo’n stelling gelegd kunnen worden.

Denk na over de toekomstige toepassing van robots

In lijn met het vorige punt, is het zaak alvast rekening te houden met een toekomstige toepassing van robots binnen het magazijn bij het indelen van het bedrijfsvastgoed. Middels robotica kan het proces rond orderpicking versneld worden. Het is niet langer noodzakelijk mensen in te zetten, voor het samenstellen van de orders van consumenten. Robots voeren het werk niet alleen sneller uit; zij doen dit daarnaast 24/7 en met een minimale kans op fouten.


Naar het overzicht