05-12-2021

Veelvoorkomende wifi-problemen op kantoor

Een goede internetverbinding is onmisbaar op kantoor, wat één van de redenen is dat bedrijven net als particulieren steeds vaker overgaan op glasvezel-internet. Is het huidige wifi-netwerk traag of instabiel? Is het bedrijfsnetwerk goed beveiligd tegen onbevoegden? Dit zijn veelvoorkomende wifi-problemen op kantoor en hun oplossingen.

 

Verschillende netwerken naast elkaar


Veel bedrijven gebruiken verschillende netwerken naast elkaar, omdat het wifi-signaal niet meer sterk genoeg was op een gegeven moment. Er zijn over de loop van de tijd een of meerdere extra routers bijgeplaatst. Vaak zijn deze actief op dezelfde kanalen, waardoor de signalen elkaar wegdrukken. Met internetsnelheid testen kom je er achter hoe snel jouw internet momenteel is. Ook heb je mogelijk last van de signalen van omliggende bedrijven of moet je handmatig overschakelen naar een ander netwerk als je van de vergaderruimte naar jouw bureau aan de andere kant van het kantoorgebouw loopt. Dit probleem kun je oplossen door de ruimte te voorzien van een passend aantal accesspoints. Breng eerst de situatie in kaart en kies voor voldoende accesspoints met seamless roaming. Hierdoor regelen de accesspoints automatisch dat er overgeschakeld wordt naar een ander netwerk wanneer het signaal van het ene accesspoint zwakker wordt en een ander sterker.


Netwerk niet goed beveiligd


Je wilt natuurlijk voorkomen dat mensen van buitenaf gebruik kunnen maken van jouw bedrijfsnetwerk. Dit levert gevaar op in de vorm van hackers, maar ook kan het te druk worden op jouw netwerk als meer mensen hier op in kunnen loggen. Beveilig het netwerk met sterke, lange wachtwoorden en wijzig deze periodiek. Aan bezoekers deel je dagpassen uit die maar één dag geldig zijn. Blijf je merken dat er te veel bezoekers op een accesspoint zitten? Er is geen vast aantal gebruikers of apparaten dat gebruik kan maken van één accesspoint. Dit hangt onder andere af van de bandbreedte, de kanaalbreedte, het soort apparaat en de hoeveelheid apparaten. Als de limiet bereikt is, merk je dit wel aan de snelheid van het internet. Langzaam internet door te veel gebruikers los je op door meerdere accesspoint te installeren en door load balancing toe te passen. Hierbij stuur je gebruikers naar andere accesspoints.


Wisselende dekking


Heb jij op kantoor al tijden last van een wisselende dekking of heb je hier in je nieuwe bedrijfspand last van? Dit heeft te maken met de materialen die gebruikt zijn in het gebouw, zoals betonnen muren, glas, metaal of water. Ook kan het zijn dat je in de buurt staat van storende apparaten, zoals de magnetron of zelfs tl-balken. Dit probleem los je op door de router in te stellen op 5Ghz in plaats van 2,4 GHz dat door veel andere apparaten gebruikt wordt. Het bereik wordt hierdoor wat minder, maar dit kun je oplossen door wederom te zorgen voor voldoende accesspoints. Bij 5Ghz heb je minder last van storingen en heb je meer kanalen en een hogere doorvoersnelheid.


Naar het overzicht