03-12-2021

Energie besparen op kantoor: zes tips

Heeft jouw kantoorpand al het straks verplichte energielabel C? Of je nu in een ouder kantoorpand zit of een nieuwe kantoorruimte wilt verduurzamen, er zijn een aantal handige manieren waarop je direct energie kunt besparen op kantoor. Met enkele eenvoudige aanpassingen behaal je vaak veel winst en het pand wordt direct comfortabeler.


Ledverlichting


De meeste kantoorpanden maken nog altijd gebruik van tl- en halogeenverlichting. Door deze lampen te vervangen door ledverlichting, bespaar je direct de helft op de energiekosten voor verlichting. Daarbij gaan ledlampen een stuk langer mee en zijn deze goedkoper in onderhoud. Het is dus een goede investering waarmee je op eenvoudige wijze energie kunt besparen. Door energie vergelijken druk je de kosten nog verder door voor de goedkoopste energieleverancier te kiezen.


Glasisolatie


Gebruik isolerend glas voor jouw kantoorpand om direct een gunstiger energielabel te krijgen en het comfort te verhogen. Er ontsnapt veel warmte voor glas en veel kantoorpanden zijn voorzien van veel glas. Kies voor dubbelglas of hoogrendementsglas (HR++) om jouw kantoorpand te verduurzamen. Met deze glassoorten valt het kantoor goed te isoleren. Als gevolg hoef je 's winters minder te stoken en in de zomer minder te koelen. Dit verlaagt het energieverbruik en het binnenklimaat wordt een stuk aangenamer.


Gebruik de cloud


Door het aantal fysieke servers in de serverruimte te beperken en meer data op te slaan in de cloud, bespaar je hardware en wordt datagebruik efficiënter. Dit leidt tot een lager energieverbruik. Ook is het praktisch om vanuit de cloud te werken als medewerkers regelmatig vanuit huis werken.


Alle apparaten uit


Je vraagt je medewerkers om aan het eind van de werkdag alle apparaten uit te zetten, maar toch wordt er nog regelmatig een apparaat over het hoofd gezien. Dit probleem los je gemakkelijk op door een veegschakelaar te gebruiken. Hiermee zet je alle apparaten in één keer aan en uit, zodat je nooit vergeet een apparaat uit te zetten buiten werktijd.


Tochtsluis


Als de deur open en dicht gaat, gaat er veel warmte verloren. Zeker als je veel werknemers hebt die komen en gaan of wanneer er regelmatig klanten binnenstappen, kost dit erg veel energie. Door een tochtsluis te plaatsen voorkom je dat er warmte of koude verloren gaat iedere keer dat de deuren openen. Dit is een aparte ruimte bij de ingang van het kantoorpand die afgesloten wordt met bijvoorbeeld schuifdeuren.


Ventileren


Het is belangrijk om continu te ventileren in de kantoorruimte. Dit is goed voor de productiviteit en gezondheid van je medewerkers en schone lucht wordt sneller warm. Zorg daarom voor een luchtverversingsinstallatie en pas het gebruik aan op basis van de werkuren.


Naar het overzicht