03-12-2021

Tips voor betere wifi op kantoor

Er zijn veel verschillende oorzaken voor slechte wifi op kantoor. Het staat vast dat dit probleem negatieve gevolgen heeft voor de productiviteit. Met deze tips breng jij de problemen in kaart en los je ze direct op. Dit werkt ook voor betere wifi in je thuiskantoor.


Verplaats de router


Heb jij net een nieuw bedrijfspand gehuurd of gekocht? Dan kun je experimenteren met een aantal plekken voor de router om er achter te komen vanaf welke plek deze het beste werkt. Voor de beste wifi-ontvangst is het belangrijk dat de router zo centraal, vrij en hoog mogelijk staat. Als de router bijvoorbeeld in een afgesloten kast is geplaatst of in de buurt van de radiator, komt dit de ontvangst niet ten goede. Het wordt aangeraden om minimaal 30 centimeter afstand te houden tussen de router en andere elektronische apparaten. Dit voorkomt dat het signaal wordt verstoord. Spreid de antennes als je een router met antennes gebruikt om het bereik te vergroten. Het kan ook zijn dat de router te oud is geworden en daardoor niet goed meer functioneert. Het kopen van een nieuwe router is dan de enige optie voor het versterken van je draadloos internet. Na zes tot acht jaar is een router aan vervanging toe. Hou er rekening mee dat het in sommige gevallen, vooral met een glasvezelverbinding, niet mogelijk is om de nieuwe router rechtstreeks op het modem aan te sluiten. Je moet het nieuwe apparaat dus achter de oude plaatsen. Zet de wifi verbinding van de oude router uit en sluit de nieuwe router aan op een gigabit poort.


Kies een ander wifi-kanaal


Het is mogelijk dat een ander wifi-kanaal een groter internetbereik biedt. Door de router te herstarten, kiest deze zelf het kanaal dat op dat moment het beste is. Het modem kiest uit kanaal 1, 6 of 11. Deze kanalen hebben geen overlap en de minste kans op storing. Het is ook mogelijk om dit handmatig in te stellen. Er zijn verschillende tools en apps beschikbaar waarmee je kunt bepalen welk kanaal het beste is, zoals het programma inSSIDer dat gratis te downloaden is.


Wissel van frequentieband


Veel routers zenden standaard een wifi-signaal uit op de 2,4GHz-band. Doordat de meeste mobiele apparaten en computers geschikt zijn voor deze frequentie, is de frequentieband erg druk waardoor deze vatbaar voor interferentie kan zijn. Er zijn namelijk een groot aantal apparaten en stoorzenders die gebruik maken van dezelfde radiogolven. Gelukkig kunnen moderne routers ook via de 5GHz-frequentieband uitzenden. Deze heeft weliswaar een kleinere reikwijdte, maar is doorgaans minder drukbevolkt en sneller. Controleer of al je apparaten geschikt zijn om met deze frequentieband te verbinden voordat je dit instelt.


Naar het overzicht