03-12-2021

Bedrijfsruimte kopen: drie voordelen

Veel startende ondernemers kiezen ervoor om vanuit huis te werken. Het kan zijn dat er al snel behoefte is aan een bedrijfspand vanwege snelle groei, als investering of vanwege de fiscale voordelen die dit biedt. Wij zetten drie voordelen op een rij waar je van profiteert als je bedrijfsruimte koopt.


Investeren in jouw bedrijf


Als je besluit om een bedrijfsruimte te kopen, investeer je in jouw bedrijf. Het geld dat je besteedt aan het kopen van een bedrijfspand blijft namelijk in het bedrijf, in tegenstelling tot geld dat je anders over zou maken aan een verhuurder. Je bouwt hierdoor langzaamaan meer vermogen op en mogelijk verdien je extra op het bedrijfspand bij de verkoop. De rente van de financiering van een bedrijfspand is doorgaans lager dan de huurprijs van een bedrijfsruimte. Maandelijks kost het je over het algemeen dus minder geld om te kopen dan te huren. Externe bedrijfsruimte is gemakkelijker op te nemen in de boekhouding dan een werkruimte aan huis. Besluit je wel om eerst vanuit huis te werken, dan is het verstandig om de woonverzekering goed onder de loep te nemen en de huidige situatie door te geven aan je verzekeraar.


Duidelijkheid voor de lange termijn


Door een eigen bedrijfspand te kopen is er duidelijkheid voor de lange termijn. Je hebt namelijk niet te maken met aflopende contracten of veranderende voorwaarden. Zelfs als je thuis een kantoorruimte zou hebben, kan het zijn dat er door bijvoorbeeld gezinsuitbreiding of een verhuizing geen ruimte meer is om te werken. Jij kunt helemaal zelf bepalen hoe lang je in jouw bedrijfspand blijft zitten als je deze koopt. Hou er wel rekening mee dat je als koper moet zorgen dat jouw bedrijfsruimte toekomstproof is. Per 1 januari 2023 moet ieder kantoor dat groter is dan 100m2 minimaal energielabel C hebben. Een pand dat niet aan deze eisen voldoet, mag per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruikt worden. Deze verplichting staat in het Bouwbesluit.


Zelf aanpassen naar wens


Als eigenaar van een bedrijfspand hoef je geen rekening te houden met eventuele eisen van de verhurende partij. Hierdoor kun je het pand naar eigen smaak verbouwen en inrichten. Denk bijvoorbeeld aan de aanbouw van een nieuwe vergaderruimte of het veranderen van de indeling waardoor dit beter aansluit bij de behoeften van jouw onderneming. Het kan zijn dat er voor sommige werkzaamheden een omgevingsvergunning nodig is. Deze kun je aanvragen bij de gemeente. Je bent ook verantwoordelijk voor het onderhoud als eigenaar van een bedrijfspand. Het gaat hierbij onder andere om binnenonderhoud, maar ook buitenonderhoud zoals het schilderwerk, het repareren van daken, vloeren en meer. Het is verstandig om voor dit soort uitgaven een apart potje te reserveren.


Naar het overzicht