13-12-2019

De zomer was lang en we krijgen geen strenge winter

Jaha! We mogen weer terugkijken. Jaaroverzichten vliegen ons binnenkort weer om de oren. Nu al doen deskundigen van Weeronline dat als het gaat om het weerbericht. Hoe was het weer in 2019?

In ieder geval: zonnig! Nog maar drie keer was het in Nederland zo zonnig als afgelopen jaar. Sinds? Sinds de metingen. Dit jaar staat dus genoteerd op nummer 4. Als de zon zich nog 47 uur laat zien, halen we dit jaar de bronzen plak. 

Lekker veel vitamine D

Afgelopen jaar scheen de zon, tot nu toe, 1909 uur. De zon is er natuurlijk altijd, maar je begrijpt wel wat we bedoelen, dat je dus echt met je snoet de zon voelt. Dat zijn heel wat uren. Lekker veel vitamine D dus, maar ook een waarschuwing om niet ‘zonder smeersel’ in je handtas naar buiten te gaan en te smeren voordat je in die felle zon gaat zitten. 

Vorig jaar hadden we nog meer zonuren, namelijk 2089,4 uren. In 2003 waren het er 2099,5 uren. Dit jaar was geen enkele maand recordzonnig. Wel kwam het aantal zonuren in maar liefst vier maanden in de top 10 terecht. Een derde plaats hadden we in februari, een vijfde in april, een zevende in juni en een zesde plaats in augustus. Slechts twee maanden waren somber met minder zonuren dan gebruikelijk en dat maakt de top-4-notering extra bijzonderder. Zo vertelt weeronline ons. 

Enkhuizer Almanak voorspelt geen strenge winter

Op naar komend jaar, 2020. Wat dat jaar qua weer gaat doen, daar kunnen we alleen nog maar naar gissen. Laten we voor de gein de Enkhuizer Almanak raadplegen. Daar staat te lezen dat we in ieder geval geen strenge winter hoeven te verwachten. 

Teleurstellend bericht voor de schaatsliefhebbers dus. Maar er is een klein lichtpuntje als het om sneeuw of ijs gaat, halverwege februari komt er een periode met echt winterweer, zo meldt de Almanak. 

We gaan volgens de Almanak het nieuwe jaar in met helder en kil winterweer. Na 7 januari krijgen we wind en buien. Na 12 januari gaat het opklaren en wordt het kouder. Dan is het tijd om voor de zekerheid in je Kapten and Son rugtas handschoenen en een muts mee te nemen. 

mountaineer-2080138-960-720.jpg

Winterneerslag mogelijk in februari

Januari laat dus nog niet echt winterweer zien, februari wordt kouder. De tweede week van die maand kunnen we wat winterneerslag verwachten. Sneeuw? Tot aan het einde van die maand krijgen we in ieder geval echt winter. 

En daarna? Dan wordt het lente! En gaan we ons verheugen op de zomer. Die krijgt een aantal periodes met echt goed zomerweer, maar of er van een hittegolf sprake zal zijn, is nog niet duidelijk. Het blijft spannend wanneer het weer tijd wordt om de flipflips mee te nemen in fris gekleurde Ted Baker tassen voor ‘je weet maar nooit’. Ach, zover zijn we nog niet. 


Naar het overzicht