25-02-2019

Uw pand een co-working plek maken? Een lucratieve investering!

Bent u in het bezit van vastgoed en overweegt u om dit te gebruiken en te verhuren als een co-working plek? Dan kan dit een winstgevende aangelegenheid zijn, die op deze tijd is ingesteld en die tevens bijdraagt aan de community. Zelfs als u voor de investering een lening moet afsluiten.

Het concept van co-working places.

Bernie DeKoven is de originele bedenker van de term ‘coworking’. Het staat voor een stijl van werken in een gedeelde kantooromgeving, die wordt gebruikt door een combinatie van zelfstandigen, die niet tot hetzelfde bedrijf behoren. Het is dus niet te vergelijken met een traditioneel bedrijfspand.

Het concept is ontworpen om recht te doen aan het groeiend aantal zelfstandigen (ZZP-ers) die een traditionele kantoorruimte niet kunnen bekostigen, maar het lastig vinden om 'vanachter de keukentafel' in afzondering hun werk te doen. Interpersoonlijk contact wordt op deze manier mogelijk gemaakt. Ook biedt het ruimte voor ontmoeting, netwerken en bijzondere nieuwe samenwerkingsinitiatieven.

Brad Neuberg startte de eerste officiële co-working locatie in San Francisco en noemde deze de ‘Hat Factory’. Tegenwoordig beschikt bijna elke metropool of middelgrote stad over dergelijke ‘flexibele werkplekken’, die veelvuldig worden gebruikt. Voor gevestigde ondernemingen, die vroeger hun eigen kantoorpand hadden, is deze vorm van werkplekverhuur ook een zeer aantrekkelijk alternatief. Met de komst van het internet werken steeds meer mensen vanuit huis, omdat zij via een internetverbinding contact kunnen maken met hun digitale werkomgevingen. Traditionele vergaderingen worden in toenemende mate vervangen door de zogenaamde 'conference calls'. Bedrijven zijn zo veel minder geld kwijt aan de huur van traditionele kantoorpanden, maar ook aan energie- en reiskosten. Het is dan ook de verwachting dat het aantal co-working spaces in de komende jaren flink zal toenemen en de vraag steeds groter zal worden.

Hoe kan een co working place eruit zien?

Een coworking place kan eruit zien als een openbare ruimte met bureau’s die apart door ondernemers kunnen worden ‘gehuurd’ voor een bepaalde periode, soms maar voor een paar uur. De meeste panden bieden ook afgesloten ruimtes, congreszalen of vergaderruimtes aan.

Hoe kunt u uw pand optimaal maken voor co-working?

Bereikbaarheid

De toenemende onafhankelijkheid van waar bepaald werk dient te worden verricht, gaat gepaard met een toenemende afhankelijkheid van een goed bereikbaar internet. Een coworking place is niet succesvol, wanneer niet de meest optimale internet mogelijkheden worden geboden en in sommige gevallen kan dit betekenen dat het gebouw (in verband met 'bereik') zal moeten worden aangepast.

Ook is het van belang dat een coworking place gemakkelijk te bereiken is met meerdere vervoersmiddelen. Het is immers de bedoeling dat individuele werknemers deze werkruimte gaan gebruiken als aantrekkelijker alternatief voor de keukentafel. De drempel om de coworking space fysiek te bereiken, is dus ook van belang.

Representativiteit

Een coworking place moet een representatieve uitstraling hebben, omdat ondernemers ook kunnen overwegen om (potentiële) klanten uitnodigen. De werkplekken dienen dus een moderne, schone en zakelijke omgeving te ademen, die toch prettig is.


Naar het overzicht