Geld lenen voor bedrijfsvastgoed
Als ondernemer kan het interessant zijn een bedrijfspand te kopen in plaats van te huren omdat de maandelijkse kosten lager kunnen uitvallen. Zelf investeren in bedrijfsvastgoed is echter niet bepaald goedkoop. Een kantoor met een redelijk oppervlakte kan zomaar een paar ton kosten. Een optie is dan om te kiezen voor geld lenen om dit te financieren.
Vertrouwen in onderneming
Investeren in een eigen pand doe je wanneer je vertrouwen hebt in de onderneming. Het is immers een behoorlijke financiële verplichting die je beter niet aan kunt gaan wanneer de toekomst van het bedrijf (nog) niet zeker is. Heb je nog niet voldoende vertrouwen in de ondernemen, dan is het huren van een kantoorruimte veiliger omdat je een huurcontract op kunt zeggen. Een bedrijfspand verkopen wanneer de onderneming er niet zo goed voor staat is meestal lastiger. En je krijgt dan wellicht ook niet de volledige waarde voor het pand. Maar is het bedrijf groeiende en is er meer ruimte nodig? Dan is bedrijfsvastgoed in eigendom een betere optie dan huren. Bij huur heb je namelijk zelf niet de zeggenschap om uit te breiden en ook niet altijd de mogelijkheid. Met een eigen bedrijfspand heb je bovendien de mogelijkheid deze helemaal in te delen en in te richten naar jouw wensen.
Geld lenen voor bedrijfspand
Wanneer je hebt besloten om geld te lenen voor de investering in bedrijfsvastgoed, dan zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Waar je bij huren elke maand een vast bedrag betaalde, krijg je bij geld lenen te maken met rente en aflossing.
Zakelijke hypotheek of objectfinanciering?
Er zijn in principe twee soorten bedrijfshypotheken. Een zakelijke hypotheek bij een bank of een zogenoemde objectfinanciering via een daartoe gespecialiseerde hypotheekbank. Het verschil zit in waar de kredietverstrekker op let. De bank die bereid is jouw onderneming een hypotheek te verstrekken, kijkt naar de financiële resultaten van het bedrijf. Je moet jaarcijfers over een bepaalde periode laten zien. De bank wil er immers zeker van zijn dat je de hypothecaire lening kunt aflossen binnen de vastgestelde periode en zelf zo min mogelijk risico lopen. Bij objectfinanciering kijkt de kredietverstrekker juist naar de waarde van het pand dat je aan wil schaffen. Daarom is een taxatierapport hier juist belangrijk.
Voor- en nadelen
Een zakelijke hypotheek is vaak een hypotheek op maat, passend bij de situatie van het bedrijf. Je sluit deze hypotheek niet zomaar af en sommige kredietverstrekkers verstrekken deze hypothecaire lening alleen wanneer het bedrijf minstens drie jaar bestaat. De rente ligt veelal ook hoger dan bij objectfinanciering en je riskeert een boete wanneer je het bedrijf wilt verkopen. Bij objectfinanciering zijn de kosten wanneer je overstapt naar een andere hypotheek bovendien vaak gunstiger.
Wat je verder moet weten:
• Een zakelijke hypotheek van een bank is meestal een lineaire hypotheek. De optie aflossingsvrij komt weinig meer voor, omdat een bedrijfspand actief wordt gebruikt en daardoor sneller waarde verliest. Er zijn wel kredietverstrekkers waar je tijdens de looptijd 40 procent aflost en 60 procent erna.
• De looptijd van een bedrijfshypotheek is 20 tot 25 jaar. Korter dus dan bij een particuliere hypotheek.
• Houd rekening met minimaal 30 procent eigen inbreng. Dat betekent dat je 30 procent van de marktwaarde van het pand zelf moet inleggen.
• Er zijn fiscale voordelen. Zo kun je de kosten om het bedrijfspand te gebruiken bij de belastingaangifte aftrekken van de opbrengsten van het bedrijf.
Meer informatie, zie ook: Lening Oversluiten