18-04-2019

Energielabel voor bedrijfspanden naar label C

Eigenaren van bedrijfspanden zijn verplicht om een energielabel aan te kunnen leveren bij de oplevering, verkoop of verhuur van utiliteitsgebouwen. Een energielabel geeft aan in hoeverre een bedrijfskantoor energiezuinig is. Het hoogst haalbare is een energielabel A. Hierbij zijn er in het bedrijfspand verschillende energiebesparende maatregelen genomen, zoals bijvoorbeeld led-verlichting. Vanaf 2023 mag er in Nederland geen enkel kantoor meer zijn met een energielabel D of lager. Elk kantoor met een minimale oppervlakte van 100 m2 moet in het bezit zijn van minimaal een energielabel C. Eigenaren van energieslurpende bedrijfspanden moeten hun panden hierdoor zuiniger gaan maken om zo een duurzaam en zuinig energielabel voor een bedrijfskantoor te verkrijgen.

Energielabel voor uw bedrijfspand

Sinds 2015 is het verplicht voor eigenaren van bedrijfspanden om in het bezit te zijn van een energielabel. Wanneer een eigenaar niet in het bezit is van een energielabel voor een bedrijfspand, kan men een fikse boete krijgen. De boetes kunnen zelfs oplopen naar €20.000. Er gelden wel enkele uitzonderingen. Zo zijn kerkelijke gebouwen, monumenten en fabriekshallen niet verplicht om in het bezit te zijn van een energielabel.

De overheid streeft naar een duurzame bebouwde omgeving in 2050. Hierdoor zijn er regels opgesteld, Een regel van het duurzaamheidsplan van de overheid is dat bedrijfspanden minimaal een energielabel C moeten hebben in 2023. Een energielabel bestaat uit een rapport waarin de eigenschappen van een pand op het gebied van energiezuinigheid staan beschreven. Met dit maatwerkadvies, gegeven door een gecertificeerde energieadviseur, kunt u indien nodig energiezuinige maatregelen treffen om de energieprestaties van het bedrijfspand te verbeteren.

Een duurzaam bedrijfspand

Met het oog op een duurzame samenleving en een schoner milieu krijgen bedrijven steeds vaker te maken met strengere milieuregels. Verduurzaming van een bedrijfspand hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Duurzame investeringen kunnen worden terugverdiend, doordat de energierekeningen veel lager worden. Een belangrijke eerste stap is om te kijken naar het gebruik en verbruik van energie. Duurzame stroom is vaak een goede maatregelen om het energieverbruik te verminderen. Het is daarom goed om het energiecontract zo nu en dan nauwkeurig te bekijken en te kiezen voor groene stroom en/of gas.

Het aanvragen van een energielabel

Het aanvragen van een energielabel voor uw bedrijfspand kan eenvoudig bij een erkende energieadviseur. Indien je een energielabel D t/m F heeft dan kun je al met enkele voor de hand liggende ingrepen een energielabel C verkrijgen zonder dat er bouwkundige aanpassingen worden gedaan. Meer informatie hierover kun je altijd navragen bij een energieadviseur. Het ministerie heeft tevens een verkenner geïntroduceerd waarbij je inzicht kan verkrijgen in de jaarlijkse besparing op energiekosten, de investeringkosten en de terugverdientijd. Hiermee kan worden achterhaald of je kunt voldoen aan de gestelde norm en tevens op welke manier je dit kan realiseren.

Het verduurzamen van een bedrijfspand heeft uiteindelijk ook voordelen voor bedrijfseigenaren. Zo wordt er bespaard op de energiekosten wat zorgt voor een lagere energierekening en wordt er meegeholpen aan een duurzame samenleving.


Naar het overzicht